25 mei 2011: expo - 4 X B - intro

Four times B is een expo die wordt opgezet in mei 2011 in Belgrado.

In vier delen (zie rubriek foto's 2011) vindt u een overzicht (in beeld) van de tentoontstelling en uitleg over het concept.

De tentoonstelling wordt opgezet in samenwerking met de Belgische Ambassade in Belgrado (Servië) en de oud-ambassadeur voor België in Belgrado mevr. Denise Dehauwere, in samenwerking met professor Neerlandistiek in Belgrado Jelica Novakovic én Sonja Kovacev, curator en organisator van poëziefestivals, en met ondersteuning van de Ambassadeur van Servië in België de heer Radomir Diklic.

De tentoonstelling wordt geopend op

woensdag 25 mei om 18u.

Locatie:

The EU Info Centre at Dom Omladine,

Makedonska 22/ IV

11 000  Belgrade, Serbia


Download hier de affiche


 Concept van de tentoonstelling:

 

1 X B = Belgium to be

 

Overal in België, op de meest gekke plaatsen, kan je verbanden/relaties met Belgrado en Servië vinden. Of je nu praat over plaatsen of namen, je kan op de meest diverse locatie en situaties wel een link vinden.

In de Vlaamse stad Gent bijvoorbeeld, vind je de Belgrado straat die, puur toeval, zich situeert in de buurt van 'lichte zeden'.

 

Of Antwerpen waar een speciale editie van een literair tijdschrift werd uitgegeven (zie wat is er tussen A en B).

 

We vonden in België ook families met de achternaam 'Belgrado' (bv. Erik Belgrado, Jan Belgrado, Kris Belgrado, Paul Belgrado, Marcel Belgrado, de laatste zijnde de huidige burgemeester van de gemeente Meise).
 

Zelfs op een monument aan de kerk in het Vlaams-Brabantse dorpje Relegem troffen we de familienaam Belgrado aan.

Tijdens de tentoonstelling linken we Servië aan België in woord en beeld met Servische activiteiten, optredens, culturele evenementen, enzovoort die allemaal in België plaats vonden. 

 

 

 

 

 

2 X B = Brussels to be

 

Brussel heeft twee straatnamen die verwijzen naar Servië. De Belgrado straat (Beograd Street) en de Servië straat (Serbia Street).

Maar er valt veel meer te ontdekken: een monument met de naam Jan Belgrado, Manneken Pis aangekleed in een traditioneel Servisch kostuum, Guca trompetten en Kolo dansen op de Grote Markt van Brussel, enzoverder.
Allemaal te ontdekken in woord en beeld op de expo in Belgrado.

 

 

 

3 X B = Belgrade to be

 


Belgrade is een deelgemeente van de Waalse hoofdstad Namen in België. De plaats met een inwonertal van ca. 5500, was een afzonderlijke gemeente en is bij Namen gevoegd bij de gemeentelijke herindeling van 1977.

De naam Belgrade (Frans voor: Belgrado) gaat terug op het jaar 1718 toen Belgrado terugveroverd werd op de Turken door het huis Habsburg, waarvan het graafschap Namen afhing.
Belgrade ligt ten westen van het Naamse stadscentrum, en is vastgebouwd aan de stad juist ten Noorden van de rivier de Samber en de spoorlijn Charleroi.
In Belgrade vind je straten zoals Rue du Danube, Rue de la Morava, Rue de la Bosna, Rue de la Tisza, Rue de la Drina, Rue de la Save. Je vindt er eveneens een straat genaamd Stari Grad, en ook nog een militaire kazerne met opschrift Joegoslavië.

 

4 x B = Beograd to be

 

 In Belgrado wordt het artistieke collectief Studio Medijala uit Subotica uitgenodigd. Zij zullen hun Indigo familie plaatsen op de tentoonstelling.

Het STUP JAZZ ORCHESTRA uit Nis zal de tentoonstelling muzikaal omlijsten.

 

De foto's vindt u in de verschillende deelrubrieken.

 

FranÁais English Nederlands
HoedGekruid
< Naar Boven >