12 januari: cafe Europa - Sarajevo

 Sarajevo werd op 9 januari, tijdens een goedgevulde Café Europa ontmoeting, een verhaal van mensen.  Dankzij Teun Voeten, Serge Van Duijnhoven, Zsófia ZedSofie Bakonyi, HoedGekruid vzw en iedereen die deelnam! 

"Oh, we gaan over Sarajevo praten?" vroeg Isabella, die in deze belegerde stad had gewoond. "Denk je niet dat dit 20 jaar té laat is?"

Zo reageert Isabella op een e-mail van Zsofia Bakonyi, een Hongaarse vrouw die had voorgesteld om een discussie over Sarajevo te houden in Café Europa.

De oorlog in Sarajevo had Zsofia achtervolgd tijdens haar kinderjaren. "We zagen het op tv elke dag," zei ze. "We zijn opgegroeid met die oorlog op de achtergrond."

Freelance oorlogsfotograaf Teun Voeten maakte verschillende reizen naar Sarajevo en bracht over de belegering verslag uit. Hij werkte o.a. voor het Belgische dagblad De Morgen, voor de Nederlandse kranten NRC en de Volkskrant, voor Artsen zonder Grenzen, verschillende  vluchtelingen organisaties, UNHCR Kanakan TV, Impact Visuals etc.
Hij ziet er vandaag geslagen en moe uit. Alsof die verslaggeving zijn tol heeft geëist.
 
Serge van Duijnhoven, een Nederlandse schrijver en historicus, die verslaggever was in Bosnië tijdens de oorlog van 1992-95, presenteerde de film Planet Sarajevo van de Bosnische regisseur Sahin Sisic. In die film is Sarajevo een stad van grijze ruïnes bevolkt door oude mensen en zwerfkatten. Het is een film die ver af staat van wat de tv-journaals toen meldden, zegt Serge Van Duijnhoven zegt, een gemanipuleerde versie van de werkelijkheid.
 
Hieronder vind je een fotoverslag van Café Europa - Sarajevo

 

Français English Nederlands
HoedGekruid
< Naar Boven >