17 december: Pjeroo Roobjee & Simon Vinkenoog

Zoveel jaren later ... keerde Simon Vinkenoog terug naar 't Goudblommeke van Papier, één van de oudste cafés van Brussel. Het beroemde kunstenaarscafé was in een vorig leven het artistieke trefpunt van Brussel. Eerst kwamen er dadaïsten over de vloer, later surrealisten, onder wie René Magritte.
Schrijver Hugo Claus vierde er zijn eerste huwelijk.
En daar was Simon Vinkenoog toen bij.

Op 17 december 2008 las Simon Vinkenoog één van zijn gedichten ( " Joie de vivre " ) voor in 't Goudblommeke van Papier.

Simon Vinkenoog had in 1950-1951 onregelmatig verschijnend tijdschrift met de naam BLURB. Simon Vinkenoog begon het tijdschrift in april 1950 op 21-jarige leeftijd vanuit Parijs te verspreiden. Tot 1951 verschenen van dit Nederlandse literaire blad acht nummers, gestencild en in een oplage van hooguit tweehonderdvijftig exemplaren. Tot nummer 4 werd het tijdschrift door Simon Vinkenoog vanuit Parijs als een eenmanspublicatie uitgegeven. Daarna werkten nog andere experimentele schrijvers mee,  Hans Andreus, Armando, Remco Campert, Hugo Claus, Jan Hanlo, W.F. Hermans, Lucebert en Paul Rodenko. Ook werd werk van Hans Lodeizen in het blad gepubliceerd. Het laatste nummer besloot Vinkenoog aldus: "Dit is nummer 8 van BLURB geweest. Laten we het mooi houden, er vooral geen literatuur van maken. De eerste Juni 1951". In 1962 stelde Vinkenoog speciaal voor Literaire Uitgeverij De Beuk, nummer 9 samen, bestaande uit een bloemlezing uit alle acht nummers, in facsimile. De term blurb is een Engelse benaming voor een flaptekst.

 

Français English Nederlands
HoedGekruid
< Naar Boven >