05 oktober: fietstocht Rochefort

 
HoedGekruid vzw nodigt uit,

voor een fietstocht,

i.s.m. Masereelfonds Brussel en De Wilde Pedal


                             HET TRAPPISTENKLOOSTER VAN ROCHEFORT
 
Datum: zondag 05 oktober 2014 
         
Afspraak treinreizigers: Verzamelpunt lokettenzaal Brussel-Centraal om  9 uur met eigen fiets.
We laden de fietsen op de aanhangwagen van Michel (Michel zal staan aan de Cantersteen).
Opgelet: er zijn geen fietsen te huur!

Vertrek: met de trein van 9:37 in Brussel Centraal richting Luxembourg, aankomst in Jemelle om 11u22

Afspraak voor deelnmers met eigen vervoer: station Jemelle om 11:20 uur.

Lunch: er zijn voldoende eetgelegenheden in Rochefort (toeristisch) maar je mag natuurlijk je eigen lunchpakket meebrengen.


Terugkeer voorzien met de trein van 18u36 in het station Jemelle, aankomst Brussel Centraal: 20u23
 
         
Traject:  We fietsen het meest van de tijd op de Ravel - dus makkelijk parcour. Slechts af en toe wijken we af voor een aantal kleine hellingen (vb. voor de steengroeve).

Ter plekke maken we kennis met de problematiek van het uitbaten en uitbreiding van de kalksteengroeve LHOIST en de gevolgen vandien op de regio onder andere de watervoorziening via  "La Tridaine" van de stad Rochefort zelf en de gevolgen voor de brouwerij van de goede bekende "Trappiste de Rochefort" uitgebaat door de paters van de abdij St Rémy.

De abdij Notre-Dame de Saint-Remy ligt in vogelvlucht op 2 km van het centrum van het stadje Rochefort, aan de voet van een uitgestrekte heuvel. Zij heeft zich daar genesteld in een depressie in de helling, aan de oever van een beekje, genaamd de Biran.

De Cisterciënzerabdij voor nonnen werd in 1230 opgericht, maar rond 1789 vernield. De abdij werd in 1887 weer opgebouwd, en het eerste Rochefortbier werd rond 1899 gebrouwen.

Bieren
    Rochefort 6: rode kroonkurk, 33 cl, 7,5% alc.
    Rochefort 8: groene kroonkurk, 33 cl, 9,2% alc.
    Rochefort 10: blauwe kroonkurk, 33 cl, 11,3% alc.

De totale jaarlijkse bierproductie bedraagt zo'n 15.000 hectoliter. Huidig brouwingenieur is Gumer Santos. Het bier wordt doorgaans geserveerd in een bijbehorend kelkglas, hoewel er in de nabijgelegen stad Rochefort ook keramieken bierpullen en -bokalen te koop zijn.

In 2011 werd Rochefort 8 door Test-Aankoop na een test van 210 speciaalbieren uitgeroepen als behorende tot de 18 beste bieren (bieren waarover de 30 proevers unaniem lovend waren).

We bezoeken ook de mooie tentoonstelling over de opgravingen en de geschiedenis van de abdij. Deze is gelegen in de vallei van de Biran en ontstond in de jaren 1230. Het is een "Cisterciënzers van de Strikte Observantie (Trappisten)" abdij.De naam van de tentoonstelling : "CURVATA RESURGO" zegswijze van de abdij : "gebogen, strek ik me terug uit" ..


.De Cisterciënzers van de Strikte Observantie, zoals de trappisten officieel voluit heten, staan bekend om hun afzondering: de kloostergebouwen en de meeste brouwerijen zijn verboden terrein voor gasten. Er zijn nog een vijftiental oudere monniken.

Dit resulteert in een niet-economische verkoop: de monniken maken geen reclame, doen niet mee aan moderne trends – ze hebben bijvoorbeeld pas sinds 2006 een website – en produceren slechts wat ze nodig hebben voor hun dagelijkse bestaan en om een deel aan goede doelen te schenken. De verkoop aan de abdij vindt alleen in het weekend plaats.

             ------------------
 
Brouwerij van Rochefort: bedreiging van de Tridaine-bron!
   
De trappistenbieren van Rochefort zijn in gevaar. De multinationale LHOIST wil zijn kalksteengroeve La Boverie uitbreiden en bedreigt zo de bron van de ‘Tridaine’, waaruit de brouwerij haar water put. De abdij heeft bij de regering een beroep aangetekend en binnengebracht tegen de toelating die aan de naburige LHOIST n.v., uitbater van kalksteen, gegeven werd. Deze toelating machtigt de steengroeve om proefboringen tot oppompen gedurende verschillende maanden uit te voeren. In deze steenlagen bevindt zich de voedende waterlaag, die de Abdij en de brouwerij van water voorziet. 80% van dit water wordt kosteloos gegeven aan de gemeente van Rochefort ten behoeve van haar inwoners. Als de oelating verleend zou worden, zou het water, dat nu door zwaartekracht en kosteloos naar de atertoren van de abdij stroomt, voortaan moeten opgepompt worden, opdat de groeve niet onder water zou komen te staan. De abdij verzet zich tegen dit project, dat een gans ecosysteem zou vernietigen, dat de kwaliteit van het water zou kunnen veranderen, en dat aan energieverbruik voor het oppompen van het water zeer duur zou zijn. Op lange termijn, leidt dit project onvermijdelijk tot het droogvallen van de bron.
 
 
Met jullie gezelschap wordt het een prachtige dag  We hopen jullie te verassen !
          
          
Voorbereiding en gidsen ter plaatse: Marie-Jeanne Dujardin en Michel De Sadeleer.          
          
Kosten:
- Treinticket: 17,80 € (weekendbiljet Brussel-Jemelle H/T).
- deelname in de kostprijs fietsvervoer (via Michel): ca. 10 euro.
- eigen verbruik aan drank en eten.


Inschrijven: inschrijven verplicht voor de Wilde Pedal(st)ers die hun fiets op de aanhangwagen van
Michel willen plaatsen en zelf met de trein gaan
Inschrijven liefst voor donderdag 2 oktober 2014 via email naar brusselaar@gmail.com
of via telefoon bij Rohnny Buyens op nummer 0476-54 58 69.
OPGELET: Laat ons ook weten op welk telefoonnummer (vast of gsm) we je kunnen bereiken



------------------------  
  
de Wilde Pedal [afdeling van het Masereelfonds] samen met Hoedgekruid vzw
p/a  Rohnny Buyens
Heizelstraat 134 bus 0.1
1020   BRUSSEL [LAKEN]
tel 0476 54 58 69
            
---------------------------------------------------------------------------------------------

Français English Nederlands
HoedGekruid
< Naar Boven >