8 februari tem 01 maart: expo-woorden
Venster Op De Wereld in Etterbeek:bIEb-bAbEl-lOElA

een foto(woorden)tentoonstelling

in de Nederlandse bibliotheek

van Etterbeek

Van vrijdag 8 februari tot en met zaterdag 01 maart 2008 kon u de (foto)tentoonstelling - van amateurfotograaf en beeldig woordenaar Filip Van Zandycke -
'VENSTER OP DE WERELD - FEN TRE SUR LE MONDE'
bezoeken in de Openbare (Nederlandstalige) bibliotheek van Etterbeek,

In de affiche / aankondiging van de tentoonstelling (zie onder rubriek FOTO'S) zat ťťn van de doelstellingen van deze tentoonstelling verborgen. Iedereen kijkt op zijn/haar wijze naar deze wereld: vanuit zijn/haar eigen buurt, vanuit zijn/haar eigen raam, met zijn/haar eigen blik. Een eenvoudige tentoonstelling met foto's van ELDERS, begrijpelijk en hier en daar met een beeld van HIER.

Deze (foto)tentoonstelling was opgezet met beelden die voor het grijpen liggen: de beweging Op De Hoek Van Mijn Straat. Een sleutel laat je bijmaken door de lokale schoenlapper die zich hier in een even groezelig decor bevindt als een voddenventer in AlbaniŽ.

De tentoonstelling "VENSTER OP DE WERELD" legt de link tussen ver weg en dichtbij, en accentueert de gelijkenissen tussen hier en elders. Elders is ook hier! wordt beeldig vertaald.

De teksten bij de (foto)tentoonstelling zijn licht poŽtisch maar down-to-earth. Bij de foto's vind je ook nog krantenartikels en reportages die geschreven zijn door Filip Van Zandycke.

Je kan ontdekken dat een schoenmaker hier, zich bezig houdt met een moliŤre maar niet met Moliere... "Ik wil me met de belachelijke trekjes van de mensheid bezighouden en de tekortkomingen van de wereld theatraal aangenaam verbeelden." ...MoliŤre - Le Misanthrope?!
Van bij de schoenmaker hier slof je tot aan het lokale zwembad op je Jezusnikes, stap je op je pantoffels tot aan de lokale moskee, of treed je binnen in de gospelvereniging op Afrikaanse slippers. Bij de (foto)tentoonstelling kom je dan schoorvoetend terecht in Irak waar de handen klagend omhoog gaan en Allah Akhabar pardoes op het matje wordt geroepen.

Bij de
Batak
(stam op Palawan in de Filippijnen) daarentegen gooit fotograaf Filip Van Zandycke zijn slippers uit om het hutje van het stamhoofd te betreden.Op trippelmaat de trapjes op.
En hť, schoenen uit, is dat ook niet iets van moeders die net gekuist hebben?
Eťn van de basiselementen van fotografie is KADRERING. De beelden van de tentoonstelling zijn ingelijst met oude kaders. De omlijning is een verhaal op zich. Deze foto's vormen een raamvertelling! door deze niet-alledaagse inkadering: een blauwe kampeerfles wordt omringd door oranje btuaanflessen en gekaderd in een gele lijst. De witte minaretten van een moskee in de buurt van Prijedor (BosniŽ-Herzegovina) baden in het blauw van het lokale openluchtzwembad. Het geheel als foto gelijst in een groene kader: "de kleuren spatten er af".

De tentoonstelling loopt van vrijdag 08 februari 2008 t.e.m. Zaterdag 01 maart 2008. De tentoonstelling is een initiatief van de vzw HoedGekruid.
De tentoonstelling omvat werk van amateurfotograaf en beeldig woordenaar Filip Van Zandycke uit Etterbeek. De toegang is gratis.

FranÁais English Nederlands
HoedGekruid
< Naar Boven >