22 december: Ensor ontmaskerd

HoedGekruid vzw nodgt uit tot:

 

Ensor ontmaskerd neemt de bezoeker mee naar het atelier van de kunstenaar door hem in te wijden in zijn gedachtenwereld en artistieke evolutie. De tentoonstelling is opgebouwd rond twee grote thema’s.

Een eerste luik portretteert Ensor als één van de belangrijkste realistische schilders van de XIXe eeuw. Zijn stillevens, portretten, moderne schilderijen en tekeningen bevestigen dat hij wou en kon concurreren met de oude meesters en zijn tijdsgenoten. De tentoonstelling illustreert dit aan de hand van een uitzonderlijke selectie meesterwerken zoals De oestereetster en Het burgersalon.

Daarnaast besteedt de tentoonstelling ook aandacht aan het meest originele en meest vernieuwende luik van Ensors werk: zijn befaamde groteske schilderijen en zijn maskers, met meesterwerken als De verbazing van het masker Wouse, Intrige of Skeletten twisten om een gehangene.

Tot slot worden aan deze opmerkelijke collectie meerdere belangrijke, nog nooit eerder aan het publiek vertoonde werken toegevoegd, die de samenhang van Ensors avontuurlijke artistieke traject aantonen.

Naast 60 schilderijen worden ook meer dan 140 tekeningen tentoongesteld die de sleutel tot Ensors bekende werken vormen.

James Ensor eindelijk ontmaskerd !

Curator : Herwig Todts

Een coproductie tussen ING, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), BOZAR EXPO

Met de steun van de Vlaamse overheid

In het kader van het Belgische Voorzitterschap van de Europese Unie

 

FranÁais English Nederlands
HoedGekruid
< Naar Boven >