24 maart: NANDedju

24.03.2009 - Nand Buyl (86) is overleden. Buyl was niet alleen een rasacteur en een televisiepionier, maar werkte ook als regisseur. Het grote publiek leerde hem kennen in tv-series "Axel Nort" en "Schipper naast Mathilde", maar Buyl was ook twintig jaar lang artistiek directeur van het Brusselse KVS.


 

Na Jenny Tanghe verloor Vlaanderen een jaar geleden ook rasacteur Nand Buyl. Hij werd in het ziekenhuis opgenomen met een hersenbloeding. Die werd hem fataal, meldde zijn vrouw en actrice Chris Lomme. Nand raakte bij het grote publiek bekend voor zijn rol in Vlaanderens' eerste feuilleton 'Schipper Naast Mathilde' op de BRT. 

Helemaal onderaan deze pagina vindt u een galerij met wat afbeeldingen en foto's.

 

Hieronder vindt u  links - in willekeurige volgorde - naar berichten over Nand Buyl :

 

* Uit de film "Alleen voor U" , Berlijn 1935.

In de hoofdrollen de kwieke jeune-premier Frit Vaerewijck en als ledaing lady de schattige en mooie Pola Cortez (zingend als een anchtegaaltje). Na de eenvoudige generiek met heel wat namen die in hun tijd lokale beroemdheden waren, ziet u de piepjonge NAND BUYL en Jefke Bruyninckx.

* Johan Thielemans over Nand Buyl - audio

* Collega’s Nand Buyl “Diep ontroert!” [25-03-2009]

* Audio - video bij Cobra videozone

* Schipper in Athene

* Vlaams Showbizznieuws

* Textradio

* InfoNu.nl

* Het Nieuwsblad - Forum

* Nieuws.be

* Één.be

 
 
* Nand Buyl en nonkel Bob
De magie van televise:
In 1957 kreeg Bob Davidse samen met Nand Buyl, Paul Van de Velde en Armand Pien de allereerste televisie-oscar, die uitgereikt werd door zijn collega's. Door zijn enorme populariteit werd nonkel Bob in 1959 een van de uithangborden van De Melkbrigade, een grootscheepse campagne die kinderen ertoe moest aanzetten meer melk te drinken. Nonkel Bobs slogan voor de Melkbrigade luidde: Milleke melleke mol karwitsel karditsel kardol.

 

 Hieronder vindt u een aantal terugblikjes:

  •  KAFEE ZONDER BIER - BOBBEJAAN SHOEPEN

  "At the drop of a head". Dit is de Engelstalige versie van de film "De Ordonnans" uit 1962, een vehikel ter meerdere eer en glorie van Bobbejaan Schoepen. In de film trekt die, in cowboypak en met de gitaar onder de arm, naar de grote stad op zoek naar rijkdom en roem. "Dat is er net zo leuk aan", zei Daan Stuyven aan De Morgen "De film parodieert een boel dingen die vandaag nog altijd actueel zijn. De artiest die moet gaan leuren met zijn muziek, zijn ziel moet verkopen in ruil voor een contract. Het was wel de bedoeling dat het een luchtige, populaire speelfilm zou worden, maar toch zitten er verscheidene lagen in. En de dialogen zijn fantastisch : al die engelse uitdrukkingen in de mond van Nand Buyl, Yvonne Lex .., echt surrealistisch."

  • ALLEEN VOOR U - film uit 1935

Tweede vlaamse klankfilm na "De Witte" en eerste vlaamse muzikale film in een eigentijdse omgeving. Producer Jan Vanderheyden wou aantonen dat er nog andere genres door Vlaanderen konden gemaakt worden.   In totaal 10 minuten filmfragment van de in de vergetelheid geraakte eerste muzikale Vlaamse film uit 1935 "Alleen voor U".   Na het grote succes van De Witte in 1934, besloten de producenten direct een tweede film in de eigen taal uit te brengen.  Met omzeggens dezelfde cast trokken zij opnieuw naar de Duitse UFA-studio's die ongekende technische mogelijkheden boden. Dit is goed te merken aan de Vlaamse films van na de oorlog die in eigen beheer gedraaid werden en technisch niet te vergelijken ware met de eerste Vlaamse films.   Het werd, in navolging van de grote Hollywoodproducties, een ambitieuze musical met muziek van Renaat Veremans.  In de hoofdrollen de kwieke jeune-premier Fritz Vaerewijck en als leading lady de schattige en mooie Pola Cortez die zingt als een nachtegaaltje.  Na de eenvoudige generiek waarop heel wat namen staan van velen die in hun tijd lokale beroemdheden waren, ziet u de piepjonge Nand Buyl en Jefke Bruyninckx. En dan barst de mooie hoofdmelodie los. Renaat Vermans, een man met onvermoede talenten in het lichte genre. 

 

FranÁais English Nederlands
HoedGekruid
< Naar Boven >