02 maart: Ismail Kadare

Ontmoeting met de vooraanstaande Albanese schrijver Ismail Kadare, in La Bellone, op dinsdag 02 maart 2010. Ontmoeting in het Frans.

 Al vier decennia geldt Ismail Kadare (1936) als de meest bekende Albanese schrijver.
Zijn intrigerende werk bestaat uit proza, poëzie en essays en werd bekroond met talrijke prijzen, waaronder de Man Booker International Prize (2005) en de Prins Asturiëprijs (2009).
Hij werd meermaals getipt voor de Nobelprijs.

RTBF-journalist Didier Mélon praat met Kadare over 45 jaar schrijverschap in een veranderend Europa, waarvan de Balkan het rusteloze hart is.

In Kadare's werk staan de geschiedenis van Albanië en de mythen van de Balkan centraal. Hij verwerkt daarbij graag universele literaire thema's zoals machtswellust, bloedwraak en afgunst. In zijn stijl combineert hij drama en ironie. In februari 2010 verschijnt Het ongeluk (2008) in Nederlandse vertaling. Uitgeverij Van Gennep verzorgt ook heruitgaven van twee titels waarmee de auteur in de jaren 1980 en 1990 internationale faam verwierf: Maannacht en Een breuk in april.

Sinds Ismail Kadare in 1990 politiek asiel kreeg in Frankrijk, woont hij afwisselend in Parijs en Tirana. Zijn laatste boek in Franse vertaling was Le dîner de trop, dat najaar 2009 verscheen en genomineerd werd voor de Prix Médicis.

Org.: Het beschrijf, Konitza, Uitgeverij Van Gennep

In KLAAGZANG VAN EEN VOGEL brengt Koen Stassijns het allermooiste samen van wat de Albanese poëzie van de 20ste eeuw ons te bieden heeft. De bloemlezing bevat o.a. enkele gedichten van Ismail Kadare
Koen Stassijns is dichter, bloemlezer en vertaler. Hij bezocht meermaals Kosovo, Albanië en Calabrië.

Hieronder vindt u een beeldig verslag.

FranÁais English Nederlands
HoedGekruid
< Naar Boven >