19 oktober:"aardse zekerheden"


Aardse zekerheden: 15 liefdesgedichten voor Edith

Een nog onbekende getuigenis van Simons liefde voor Edith Ringnalda kort na hun kennismaking.

Poëet en performer Simon Vinkenoog schreef deze gedichten in zijn ‘verlovingsjaren’ met Edith. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst in 1987 en huwden ruim twee jaar later. Ze leefden sindsdien voor twintig jaren onafscheidelijk van elkaar. Simon stierf vorig jaar. Deze gedichten verdwenen in een stapel van bijna 150 gedichten afkomstig uit het archief van De Beuk - de Stichting voor Literaire Publicaties te Amsterdam – en raakten in de vergetelheid, tot Joep Bremmers, Simons literair agent, ontdekte dat het Letterkundig Museum in Den Haag de koper van de gedichten op een veiling was. Hij kon ze in oktober 2009 inkijken. De gedichten werden niet opgenomen in “Vinkenoog verzameld. Gedichten 1948-2008”. 

AARDSE ZEKERHEDEN is als bibliofiele uitgave een hommage aan de meester-performer. Beeldend kunstenaar en vriend van Simon, Bert De Keyser, tekent voor de drie beelden; één ervan is in sanguine als litho (genummerd en gesigneerd) in suite toegevoegd - (en gedrukt door het atelier Rudolf Broulim).

Edith Ringnalda las in Het Goudblommeke in Papier enkele van zijn gedichten voor. Anna Luyten voerde nadien een gesprek met Edith Ringnalda.

Een fotoverslagje van deze avond vindt u hieronder. De ondertiteling met weldraardse zekerheid binnenkort.

FranÁais English Nederlands
HoedGekruid
< Naar Boven >