05 oktober: #Arctic30

400 mensen in de bres voor Arctic30
 
Persbericht - 5 oktober, 2013
400 mensen kwamen vandaag naar het Vrijheidsplein in Brussel om hun solidariteit te tonen met de 28 activisten en 2 freelance journalisten die in Rusland werden aangeklaagd voor piraterij. Volgende week zal een spoedresolutie worden ingediend in de Kamer.

Isabelle Durant (Ecolo), Kristof Calvo (Groen), Karine Lalieux (PS), Dirk Van der Maelen (SP.A), Olivier Deleuze (Ecolo), Jef Van Damme (SP.A) en Thérèse Snoy (Ecolo), kwamen vandaag naar de wereldwijde solidariteitsdag in Brussel, georganiseerd door Greenpeace België. Ook vertegenwoordigers van Amnesty International, WWF, 11.11.11, Oxfam, IEW, Nature et Progès, La Ligue des droits de l’homme en ABVV waren aanwezig. Stef Kamil Carlens (Zita Swoon) kwam optreden en ook de Franstalige acteur Jérémie Renier kwam spontaan zijn steun betuigen.

In totaal kwamen minstens 400 mensen vandaag naar het Vrijheidsplein in Brussel. Ze schreven brieven en kaartjes die zullen worden bezorgd aan de Arctic 30 in de cel en poseerden voor de solidariteitsfoto die wereldwijd verspreid zal worden via Greenpeace International.

Het evenement werd vandaag in 140 steden en 47 landen georganiseerd. De “Arctic 30” worden in Rusland aangeklaagd voor piraterij na een geweldloze actie in de Petsjorazee in het Russische noordpoolgebied. Daarop staan in Rusland celstraffen van maximum 15 jaar (1).

“We zijn blij dat zoveel mensen vandaag de vrije meningsuiting zijn komen verdedigen. Geweldloos protest is geen misdaad”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace.

Op voorstel van Greenpeace België zal begin volgende week ook een spoedresolutie worden ingediend in de Kamer van Volksvertegenwoordigers door Dirk Van der Maelen (SP.A), Kristof Calvo (Groen), Karine Lalieux (PS), Olivier Deleuze (Ecolo), Isabelle Durant (Ecolo), Thérèse Snoy (Ecolo) et Daphné Dumery (N-VA). “Met deze resolutie spreken verschillende parlementairen hun bezorgdheid uit over de situatie van de bemanning van de Arctic Sunrise”, legt Joeri Thijs uit. “Op 15 oktober ontmoet minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zijn Russische collega. De Kamerleden dringen er met deze resolutie op aan dat hij het dossier op tafel brengt.”

Nota:
(1) Hier kan je meer lezen over de zaak van de Arctic 30. 

 

FranÁais English Nederlands
HoedGekruid
< Naar Boven >