Najaar 2009

FOTOGRAFIE van Bosz De Kler (17 september t/m 21 oktober)
en Teun Voeten (22 oktober t/m 25 november). Expo Teun Voeten is verwijderd door de fotograaf omwille van technische omstandigheden! U kan deze expo niet meer bezoeken.

1. Bosz De Kler:

accordeonist en fotograaf BOSZ DE KLER:

BRUSSELS MYSTERIES - BRUXELLES MYSTĒRES - BRUSSELSE MYSTERIEĒN

KAFKA EXPO – 1ère étage, 17 september t/m 21 oktober

vernissage donderdag 17 september, 20u

De Nederlandse accordeonist BOSZ DE KLER (1965) is al vijftien jaar lang ook een gepassioneerd fotograaf van stemmige zwart-wit fotografie. Tijdens de vele reizen die hij ondernam, en onderweg op zijn concerten, ontwikkelde hij met de camera in de hand “een derde oog”, een zesde zintuig voor schoonheid en détail. De Kler bezit het talent om bloot te leggen wat voor veel anderen verborgen blijft: het mysterieuze, datgene wat zich pas bij nader inzicht aan de goede kijker openbaart. Bruxelles Mystères – Brusselse Mysteriën is dan ook de titel van zijn eertse grote fototentoonstelling die hij op 17 september in de prachtig vernieuwde bovenzaal van het onlangs verhuisde café Kafka mag openen.

De tweetalige en meertalige stad Brussel is al decennialang een grote liefde van Bosz de Kler. Toen zijn goede vriend, de Nederlandse schrijver Serge van Duijnhoven, zich in Brussel vestigde, is er tussen beide kompanen een artistiek project gegroeid dat zowel tekst als beeld omvat, en dat als fotoboek met verhalen in Nederland zal verschijnen onder te titel: Eén Brussel met bruis, twee Brussels met liefde. De expositie Bruxelles Mystères – Brusselse Mysteriën is hier de fotografische weerslag van.

Bosz de Kler: “Hoewel Brussel zeer fotogeniek is, viel het niet mee over deze gecompliceerde kosmopolitische stad een eigen verhaal te vertellen. De stad geeft zich niet zomaar prijs en haar bewoners evenmin. Mijn foto’s zijn allerminst bedoeld als toeristische plaatjes, ook al is er altijd een esthetisch uitgangspunt vanwaar ik vertrek. Eerder bied ik een kijkje in het jonge en levendige hart van deze zeer oude dame. Op zoek naar dat Brussel, kwam ik het mysterie tegen dat in de stad vlak onder, achter of soms ook aan de oppervlakte openbaart.”

De tentoonstelling in de bovenzaal van café Kafka, zal bestaan uit een tiental grote ingelijste foto’s, alsmede uit een vijftiental kleine portretten van typische Brusselaars. De opening op donderdagavond 17 september zal voorzien zijn van muziek, drank en een voordracht van dichter/schrijver Serge van Duijnhoven.

Café Kafka FOTO-EXPO 1ère etage BOSZ DE KLER:
Bruxelles Mystères/Brusselse Mysteriën
Vernissage 17 september, 20u
Tentoonstelling tot 21 oktober
Zwarte Lievevrouwstraat 6
1000 Brussel
Contact informatie: tel: +32 2 5135489

2. conflictreporter TEUN VOETEN:

WAR - OORLOG – LA GUERRE
fotograaf: Teun Voeten
KAFKA EXPO – 1ère étage
22 oktober t/m 25 november
vernissage donderdag 22 oktober, 20u

TEUN VOETEN (1962) studeerde culturele antropologie en filosofie, waarna hij zich toelegde op de oorlogsverslaggeving, zowel als schrijver als fotograaf. Inmiddels is Voeten een internationale bekendheid op gebied van de conflict-fotografie, die tal van spraakmakende reportages op zijn naam heeft staan.

Hij rapporteerde onder andere uit Bosnië, Rwanda, Colombia, Sierra Leone, Liberia, Irak, Afghanistan en Gaza voor bladen als Newsweek, Vanity Fair, LA Weekly, NRC, Vrij Nederland, Knack en de Frankfürter Allgemeine. Ook levert hij bijdrages aan organisaties zoals het ICRC, de UNHCR, Amnesty International en Human Rights Watch. Voeten publiceerde twee boeken: ‘Tunnelmensen’, een antropologische studie over ondergrondse daklozen in New York en ‘How de Body? Hoop en Horror in Sierra Leone’, een raportage over de gruwelen van een Afrikaanse oorlog.

Op deze expositie in Kafka is een klein overzicht te zien van het de oorlogsfotografie. Tevens zal Voeten voor het eerst in Brussel in een slide show zijn meeste recente ‘Work in Progress’ tonen: een serie over het niets en niemand ontziende drugsgeweld in Mexico. Voeten verbleef in juni enkele weken in Ciudad Juarez en Culiacan, de twee meest moorddadige steden in Mexico. Hij komt nu net terug van een nieuwe reis naar Juarez.

Schrijver en dichter Serge van Duijnhoven zal Voeten inleiden en na afloop een kort gesprek met hem hebben over zijn recente “Drugsoorlog in Mexico”- project – waarvan foto’s onlangs ook te zien waren in het weekblad KNACK.

Café Kafka FOTO-EXPO 1ère étage – TEUN VOETEN:
War/Oorlog/La Guerre
Vernissage 22 oktober, 20u
Tentoonstelling tot 25 november
Zwarte Lievevrouwstraat 6
1000 Brussel
Contact informatie: tel: +32 2 5135489

Français English Nederlands
HoedGekruid
< Naar Boven >