29 juni: bezoek museum ocmw 1000 Brussel

 

HoedGekruid vzw nodigt uit

 i.s.m. het ocmw stad Brussel
voor

een geleid bezoek aan   " ocmw museum"

 

Inschrijven vooraf verplicht via hoedgekruid@gmail.com

Deelname aan dit bezoek onder begeleiding: 5 euro

Vooraf te storten op rekening nummer BE 75 0003 2575 0551 van HoedGekruid vzw
met vermelding " museum - 29 juni 2017 " + naam.

Beperkt aantal plaatsen! Inschrijving definitief na betaling.

 

Het museum van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van Brussel bevindt zich in het administratief gebouw, in het hartje van de typische Marollenwijk.

Het Brusselse O.C.M.W. verzamelde in de loop der eeuwen een enorme collectie kunstwerken: Brabantse beeldhouwwerken, Brusselse wandtapijten, schulderijen van Brusselse meesters. 

Je ziet hier ook ook medisch materiaal en getuigenissen over het leven in ziekenhuizen en de hulp aan de behoeftigen.

Het Museum van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van Brussel bevindt zich in het administratief gebouw, in het hartje van de typische Marollenwijk.

Tussen het archief van de vondelingen vindt men nog de merktekens die bij het kind werden geplaatst: een briefje met de naam, een bidprentje, een speelkaart,... Hierdoor kon het kind door de moeder geïdentificeerd worden als zij het zou komen terughalen.

 

 

Waarom een museum op het OCMW?

De oorsprong van de OCMW’s gaat terug tot het einde van de 18de eeuw. Door het centraliserende beleid van het Franse regime, worden de verschillende Brusselse bijstandsinstellingen gegroepeerd binnen de Algemene Raad der Godshuizen. Het geheel van hun patrimonium (met inbegrip van de kunstwerken en het meubilair) wordt dan ook aan die Raad geschonken. Schilderijen, beeldhouwwerk, zilverwerk… afkomstig van de vroegere geesthuizen, godshuizen of gasthuizen evenals van het Begijnhof worden toevertrouwd aan het bestuur dat belast is met de organisatie van de openbare onderstand.

In het begin wordt dit patrimonium samengebracht in de lokalen van het bestuur in het vroegere Bogaardenklooster, in de Zuidstraat (de huidige Academie voor Schone Kunsten van de Stad Brussel). In 1843 vergezelt het de hoofdzetel van de Raad der Godshuizen op de vestiging van het nieuw Sint-Jansziekenhuis, op de Kruidtuinlaan. Een zeer klein deel van de verzamelingen zal er zichtbaar zijn, in het bijzonder in de monumentale kapel.

Vanaf het begin van de 20ste eeuw wenst de Raad der Godshuizen, ondertussen Commissie van Openbare Onderstand (COO) geworden, het patrimonium tentoon te stellen. Een eerste presentatie van de Brusselse kunstwerken wordt georganiseerd in 1921 in het Museum voor oude kunst. Redelijk vlug wordt een klein museum ingericht onder de bekwame leiding van Archivaris Paul Bonenfant, in de lokalen van het bestuur en in de kapel. Ingehuldigd op 26 april 1927 in aanwezigheid van de burgemeester Adolphe Max, behoort het tot de oudste musea van België. In 1935 gaat de verhuis van het bestuur naar zijn huidig gebouw, Hoogstraat, samen met de nieuwe opstelling van de kunstwerken in deze lokalen.

 

Waar is het museum van het OCMW?

Het museum bevindt zich op de vierde verdieping van de OCMW administratie in de Hoogstraat 298A, 1000 Brussel

Bezoek

We bezoeken het museum begeleid door een gids.

 

Datum

Op donderdag 29 juni om 14 uur.
Afspraak om 13.30u aan ingang Hoogstraat 298a, 1000 Brussel

De rondleiding zal ongeveer één uur duren (naargelang bijkomende vragen), het aantal zichtbare objecten in de vitrines is eerder beperkt.

Smartphone gebruikers kunnen evenwel de volgende gratis applicatie downloaden met extra informatie:

http://www.cloudguide.me/fr/8b2e7a40-7790-4f8c-95b8-765984f0d530

FranÁais English Nederlands
HoedGekruid
< Naar Boven >