Mimesis In Brussel - Subotica & Palic

  Serbica EU

Mimesis in Brussel - Subotica & Palic

Mimesis in Brussel - Subotica & Palic is een internationaal uitwisselingsproject annex evenement dat in het voorjaar van 2011 in Brussel wordt opgezet. Het evenement omvat verschillende aspecten. Naast dans, fotografie, theater, performance, video en andere kunstdisciplines wordt ism het kunstenaarscollectief Studio Medijala uit Servië de ARK opnieuw opgebouwd in Anderlecht.

Een oude tram van de MIVB Brussel zal als informatiepunt figureren. Studio Medijala zal samen met studenten uit de kunstacademie deze tram bewerken,  ook hun  'perkamenten boot-ark' opnieuw opbouwen en workshops opzetten met groepen en organisaties van hier.

De informatie op deze website wordt continu aangevuld. Onze ploeg was deze (2010) in Subotica , en trof samen met de mensen van  Studio Medijala voorbereidingen. Zie de rubriek foto's dd. 06 juli, 07 juli, 08 juli 2010.

Bekijk alvast The Making Of van de boot-ark die Studio Medijala aan het meer van Palic zette (zie ook videorubriek op deze website).

Indien u interesse heeft: hoedgekruid@gmail.com (zie ook contact op deze website)

Ondertussen kunt u mee genieten van enkele kunstenaars die rond Studio Medijala draaien of draaiden en van de auteurs Sven Peeters & Serge van Duijnhoven die meewerken aan Mimesis:

* Goran Vuletic:
artistiek leider en drijvende kracht achter Studio Medijala. Klik HIER voor zijn cv.

* Viktorija Simon Vuletic:
mede-oprichter van STudio Medijala. Klik HIER voor haar cv.

* Goran Popovic - fotograaf uit Subotica. Vanuit studio Medijala gebruikten ze volgende bewoordingen om een tint aan zijn foto's te geven "the dark side of the city, ... the dark tones of the city". HoedGekruid vzw bekijkt zijn foto's als de briljante zwart-wit schittering van het schommelende leven en de vertakking van een viertal.

* Irena - zangeres: "I hope you'll find peace". Door studio Medijala omschreven als"a young, talented, beautiful young woman. U kan haar horen zingen via deze link. Irena pleegde zelfmoord op 26 januari 2010.

* Maja Solar - videomaker and filosofe: de website van Maja Solar Burns bevat enkele wonderlijke video's, gesproken Servo-Kroatisch met Engelse ondertitels. Maja omschrijft zichzelf in haar profiel als 'getrouwd met Georg Wilhelm Friedrich Hegel'. Uit haar video's Burns spreekt een proces waarin tegenstellingen telkens opnieuw worden opgeheven.

Maja Solar (6th Feb 1980) is a poet, writer, philosopher, performer and feminist. She graduated philosophy at the Department of Philosophy (University of Novi Sad, Republic Serbia) and she is working for there as a teaching assistant in subject areas Logic and Philosophy of Nature. She is a member of the poetry-political theatre Poetic holes and a part of editorship in Magazine for literature and theory Polja. For her first book of poetry Makulalalalatura she has received Branko’s award.

* Slancik Lampe - Igor (°21/10/1965 - + 06/2010) is de man die de Mimesis-boot mee hielp lassen (zie video's) en die achter het project Slancik Lamps zit. 

* Nikola Lucic - fotograaf uit Subotic.

..all started at 1973 with my birth, my profession is civil engineer, ....in spare time I enjoying photography and hope that my photos will be better,day by day........ welcome

* Arlette van Laar - filosofe / kunstenaar uit Amsterdam (Nederland).

* Vahur Afanasjev - schrijver, filmmaker en muzikant uit Tartu (Estland). Klik op zijn naam voor meer info.

 * Sven Peeters - auteur Sven Peeters (Antwerpen - 1977) is leraar NT2 en freelance schrijver met bijzondere interesse voor de literatuur uit de Balkan. Hij woonde in Triëst en Belgrado, waar hij een vurige passie ontwikkelde voor de ex-Joegoslavische landen. Hij is auteur van de Belgrado-gids Het Kafana-tribunaal (Clio, 2006, samen met Jelica Novakovic)

 * Serge van Duijnhoven - Vlaams-Brusselse-Nederlandse schrijver/dichter/performer/historicus ondermeer bekend van het tijdschrift MilleniuM, stichting kunstgroep Lage landen en frontman van het muzikale gezelschap Dichters Dansen Niet. Hij verbleef in Sarajevo als verslaggever voor De Morgen en De Volkskrant. Debuteerde in 1993 met de dichtbundel 'Het paleis van de slaap'.

* HetRijkderZinnekes - faits divers uit de grootstad

Het RijkderZinnekes is een Brusselse stadsblog die het levenslicht zag in januari 2009.
De ondertitel van de blog luidt : faits-divers uit de grootstad – dat is inderdaad wat de blog bedoelt te zijn: korte verhalen, impressies, columns - mensen, kleine gebeurtenissen observeren en registreren.Verhalen over kleine mensen in een grote stad.  Soms is dat ontroerend, herkenbaar, bijwijlen vreemd, vaak geestig.
Via de blog trachten de auteurs een stem te geven aan de vele anoniemen in deze stad die zelden of nooit aan bod komen in de grote media.  Maar ook aan de verschoppelingen, de schooiers, en de armen van woord. De auteurs vegen de problemen ze niet onder mat. Ze willen wel een woord geven aan diegenen die te vaak met de vinger worden gewezen, zoals ze ook de onschuldige slachtoffers een stem willen geven.  Op de blog is er vooral veel ruimte voor humor, de beste manier om te overleven in een vaak ongrijpbare wereld.
Hetrijkderzinnekes probeert zo een flard menselijk leven bloot te leggen in de stad Brussel en mensen warm te maken om eveneens de stad op een andere en intensere manier te bekijken en te beleven. 

Festivalblog : Mimesis In Brussel, Subotica & Palic

De auteurs van HetRijkderZinnekes zullen in aanloop naar het evenement 'mimesis' een blog opstarten. Bedoeling is om een tijdelijke (misschien, indien voldoende respons, permanente) blog op te starten vlak vóór en tijdens het festival in april 2011. Om zo te registreren wat er gebeurt en beweegt vóór en tijdens de maand april 2011.  Niet alleen een verslaggeving van de verschillende optredens en workshops, maar vooral ook de ontmoetingen, de uitwisseling tussen de artiesten, de ambiance, de geestdrift, de ontgoochelingen, het succes.De respons van het publiek, hun reacties en in de zijlijn de mensen die er passeren, de toevallige passanten.  Kortverhalen, verslagen, foto’s, columns, hopelijk ook poëzie en graag in verschillende talen, zoals het hoort in een cosmopolitische stad als Brusse
l.

Wie zin heeft om aan deze blog mee te werken kan een mailtje zenden aan hoedgekruid@gmail.com

* De Lork vzw

De Lork biedt opvang en begeleiding aan volwassen personen met een verstandelijke handicap, al dan niet met een bijkomende psychische of fysieke beperking. De volwassen personen die in De Lork verblijven zullen meehelpen aan het fesival met het "logistieke", dwz een 2-tal dagen/week zullend 'gebruikers' uit De Lork (patienten, residenten, ...)  helpen op het gebeuren (drank/opstellen van zaken enz.., ).  De mogelijkheid bestaat dat De Lork ook een - eerder beperkte - artistieke inbreng doet, door bijvoorbeeld mee te helpen aan het maken van kleine arken indien hun gebruikers die vaardigheden bezitten.
Onder de titel "Mijn bootje is gebakken" zal in samenwerking met HoedGekruid vzw eventueel een broodbak workshop gegeven worden, waarbij De MIMESIS-ark in bootbroodvorm gemaakt wordt.

De Lork heeft een creatieve poëtische blog lopen: ALLEDAGENMIJNREGELS
deze blog bevat schrijfsels, poëzie, strips en spreuken van mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische problematiek. Binnen de voorziening (vzw de Lork, Brussel) hebben zij een vrijplaats (het mediatelier) waar er geknutseld wordt met taal, poëzie, vertelsels en columns. De verhalen ontstaan in hun leefwereld, vanuit de grootstad, gelinkt aan de actualiteit of het brede mediagebeuren.

Deze stad is eeuwenlang geweest wat zij heden nog is:
een gistketel, een retort vol elkaar bijtende zuren en gassen,
een mixbeker waarin van oudsher uiteenlopende culturen,
temperamenten, belangen, talen en nog veel meer door elkaar worden gezwierd.

Men moet van Brussel houden om er te kunnen wonen.
Brussel is een betoverde stad.
Het is geen toeval dat het surrealisme er bloeide.
In Brussel bestaat er aan gelegenheid zich opgenomen te voelen in een droomwereld, geen gebrek.
En hier woont, zonder enige twijfel, het aardigste volk ter wereld.
Willem Frederik Hermans
 
FranÁais English Nederlands
HoedGekruid
< Naar Boven >