Van 26/11/2010 tem 20/01/2011: Derroll Adams

HoedGekruid vzw nodigt uit:

Derroll Adams overleed tien jaar geleden (Antwerpen 27 November 2000).
De meeste mensen kennen Derroll Adams als "The Banjo Man" waar Donovan nog over zong.
 

Derroll Adams, een Amerikaanse singer-songwriter en folkmuzikant, geboren in Portland, Oregon, vertoefde de helft van zijn leven in België, in Brussel en Antwerpen. Als kind begon hij te spelen op de vijfsnarige banjo. Dat instrument was een liefde voor het leven. Het meest opmerkelijke was de zachtheid waarmee hij speelde. Niet vanzelfsprekend bij een instrument als de banjo. Voeg bij die zachtheid een zware, warme stem en je ziet het bijna voor je: iemand die zacht zingend en zacht spelend het publiek stil weet te krijgen.

Derroll Adams speelde o.a. samen met Ramblin Jack Elliott en met Pete Seeger. Donovan beschouwde hem als zijn leermeester. In ' Don't Look Back' is te zien hoe Derroll Adams Bob Dylan voorstelt aan Donovan (die de banjospeler met de getatoeëerde handen zelfs vereeuwigde in ' Epistle to Derroll ' ).

Weinigen weten dat Derroll ook een getalenteerd schilder en schrijver was.
Vanaf 27 november loopt de tentoonstelling "schilderijen en teksten van Derroll Adams in het Goudblommeke In Papier,Cellebroerstraat 55, 1000 Brussel.

Carine Fol, conservator van het museum ‘ art et marges ’, maakte een representatieve selectie van schilderijen en geschriften uit de nalatenschap van de weduwe Danny Adams.

Een fotoverslag van de vernissage (26/11/2010) vindt u in de rubriek foto's.

Op 28 november vertoont bioscoop Arenberg  twee films over en rond Derroll Adams en zijn makker Jack Elliott (Jack Elliott heeft Derroll Adams naar Europa gehaald in 1957).
Deze films geven een goed overzicht van de folkscene:

- om 15u: vertoning van "THE BALLAD OF 'RAMBLIN' JACK", film van Aiyana Elliott gewijd aan haar vader (speciale prijs van de Jury op het Sundance Film Festival in 2000), en nooit vertoond in België. 112 min.

- om 17u: vertoning van de film "DERROLL ADAMS, L'HOMME AU BANJO", zelden vertoonde documentaire van Patrick Ferryn met een ode aan Derroll Adams. 85 min.

HoedGekruid vzw volgt de activiteiten van deze hommage en brengt een eigenzinnig verslag uit.

FranÁais English Nederlands
HoedGekruid
< Naar Boven >