13 maart: Diest en Sintjansbergklooster

 

HoedGekruid vzw i.s.m. De Wilde Pedal en het Masereelfonds

nodigt uit

voor de fietstocht 

 

DIEST EN HET SINT-JANSBERGKLOOSTER TE ZELEM

op

Zondag 13 maart 2016

 


FIETSTOCHT van Diest naar het Sint-Jansbergklooster (nu uitgebaat door een coöperatieve) te Zelem (deelgemeente van de Limburgse stad Halen).

Afstand: ca 40 km

We rijden dus in een lus van ongeveer 40km rond Diest. Het terrein is licht glooiend, geen moeilijkheidsgraad om over naar huis te schrijven. Op de wegenkaart kan je zien dat we nogal wat korte wegen kruisen die je in een wip terug naar het station van Diest brengen.

Afspraak:
- voor de treinreizigers: samenkomst in Brussel-Centraal om 9:30 uur.
– We nemen de trein naar Eupen van 10u00 met aankomst in Leuven om 10:25 alwaar we overstappen op de trein naar Hasselt vn 10:34. Aankomst in het station van Diest om 11:05 uur.
- voor alle anderen: station Diest om 11 uur.

Trajectbeschrijving
In het fietspunt van het station Diest (achter station) halen we de fietsen op (voor diegenen die een fiets huren). Diest ligt op het fietsnetwerk Hageland en van hieruit kun je ook fietsparadijs Limburg ontdekken. Het fietspunt Diest ligt aan knooppunt 32.

We fietsen ongeveer 4 km naar Zelem (provincie Limburg), door het schilderachtige centrum van Diest, waar de Dijle weer helmaal blootgelegd wordt en voorzien van mooi ogende oevers.

Tegen de middag komen we aan in het Sint-Jansbergklooster. Daar zullen we ook lunchen. Er kan ook gepicknickt worden in het park van het Sint Jansklooster, maar het coöperatief restaurant wordt verzorgd door de bewoners en scheert hoge toppen op culinair vlak aan zeer redelijke prijzen (duurzame keuken: dus zoveel mogelijk biologisch en lokaal, ook wat bieren betreft).

Meer informatie is de vinden op de website van de coöperatieve: http://www.sintjansberg.be/eetcafe-op-zondag/

Kasteelklooster Sint-Jansberg is sinds 2013 in eigendom en beheer van een coöperatieve vennootschap.  De organisatie biedt antwoord op het verlangen naar een andere, meer duurzame aanpak van ondernemen, leven, leren en feesten.

In de voormiddag (vanaf 11 uur tot ca. 12:30 uur) is er ook een concertje van Marco Z (indie rock). Deelnemers die graag het conceert van Marco z meepikken kunnen natuurlijk rechtstreeks naar Zelem rijden per auto of iets vroeger vertrekken per trein. Of wie graag de rondleiding meedoet om 14.00h, kan gerust daar blijven en op eigen kracht terug naar het station van Diest (de weg is zeer gemakkelijk te vinden).

Vanuit het klooster fietsen we even over het dorpsplein van Zelem, met prominent de buste van Leopold II op het gemeentehuis, dan naar Schaffen en vervolgens de abdij van Averbode.

In Zichem is de nieuw gerestaureerde 14de eeuwse Donjon uitzonderlijk te beklimmen. Scherpenheuvel (ahja, liefhebbers kunnen hun fiets laten inzegenen door uw dienaar, voor de bijdrage wordt rekening gehouden met jullie godsvrucht en vermogen).


Terugkeer
We nemen de trein terug richting Brussel om 18:54, met aankomst in Leuven om 19:27 en overstap in Leuven op de trein naar Oostende van 19:34 met aankomst in Brussel-Centraal om 19:55 uur.

Kostprijs
- weekendbiljet heen-en terug voor de trein : 11,20 euro
- enkel huur fiets : 10 euro per fiets

– combiticket trein + huurfiets: 17,30 euro

(dus apart weekendbiljet en fietshuur komt op 21,20 euro of 3,9 euro duurder).
Opgelet: mensen die een Blue Bike abonnement hebben kunnen wel goedkoper een BlueBike gebruiken in het station van Diest. Mensen die met eigen (grote) fiets op de trein willen, die kunnen opstappen in Brussel-Noord (plooifietsen geen probleem in Brussel-Centraal).


Voorbereiding en gids: Michel De Sadeleer

Inschrijven:
Verplicht inschrijven Ten laatste donderdag 10 maart 2016 indien je een fiets wilt huren (trein + fiets)
Voor alle anderen is inschrijven ook wenselijk.
Inschrijven kan via e-mail bij Eddie Cautaers: brusselaar@gmail.com
GSM bij Rohnny Buyens: 0476 545869

----------

de Wilde Pedal [afdeling van het Masereelfonds] samen met Hoedgekruid vzw

p/a Rohnny Buyens

Heizelstraat 134 bus 0.1

1020 BRUSSEL [LAKEN]

tel 0476 54 58 69

FranÁais English Nederlands
HoedGekruid
< Naar Boven >