26 juni: " Rozentocht " Aalst - Wetteren

 

HoedGekruid vzw i.s.m. De Wilde Pedal, het Masereelfonds,

de Leedse persclub en de Verenigde Wanzeelse kineasten

nodigt uit

voor de fietstocht 

 

Rozentocht (van Aalst naar Wetteren)

op

Zondag 26 juni 2016

 

Coloma

Voor jou een witte roos, de Belle de Crécy,
of verkies je de welriekende Prima Ballerina,
de zalmroze Kalinka, de gele Gloria Dei,
de rode Sarabande, de Reine Victoria voor de herfst?
Voor je terras de klimmende Albertine,
de wilde Masquerade, de stralende Lili Marleen,
de Rosa Rubrifolia uit China?

Hoed je voor de Rosa Spinosissima.

(Uit: ' Het jaar van de kus ' - Gonda Lesaffer)

FIETSTOCHT met vertrek aan de rozendoornenman Louis Paul Boon, met halte in het park (en bij de ruines) van het Kasteel van Mesen, met een blik op de opnames van 'de helaasheid der dingen', langsheen de doornige rozenvelden tussn Lede en Wetteren, verzandend in de duinen van Den Blakken en het zwemdomein De Warande, met een lustig uitwaaiende terugkeer langs de Scheldedijk. 

Afstand: ca .. km – gemakkelijk vlak parcours

Afspraak:

Treinreizigers: 

Aanhangwagen Gaëtan

Eigen vervoer en eigen fiets


Trajectbeschrijving

We vertrekken aan het station van Aalst. Een rozentocht begint natuurlijk in de stad van Louis Paul Boon. We groeten het standbeeld van Priester Daens. Daarna steken we de Dender over en fietsen langs de Houtkaai en de Pierre Corneliskaar. Aan de Nieuwbrugstraat steken we De Dender opnieuw over om via de Dendermondse Steenweg in te pikken op de Ledebaan. We passeerden reeds aan het welgekende Tupperware (wie zijn boterhammetjes meebrengt in een Tuperwaredoosje krijgt een extra koffie bij de lunch in Wanzele) en verder ook in de verte aan het Pierre Cornelisstadium (voetbalstadium van Aalst).

Op de Ledebaan steken we de spoorweglijn Aalst - Burst over. Spoorlijn 82 is een Belgische spoorlijn die Aalst verbindt met Burst, een deelgemeente van Erpe-Mere, en vroeger tot in Ronse liep. Met heerlijk klinkende stopplaatsen zoals ' Vijfhuizen, Bambrugge, Terhagen, Hillegem ... '.  De spoorlijn was 34,0 km lang. De spoorlijn is niet geëlektrificeerd.

Via de Ledebaan, Sasstraat, Leeds Houwken, Bosstraat, Steenstraat en Spoorstraat belanden we aan het station van Lede en het park van kasteel van Mesen.

In Lede bezoeken we het park en de runes van het Kasteel van Mesen. Uw gids Filip was ooit oprichter van een actiecomité voor het behoud van dit kasteel. We krijgen er een deskundige uitleg over de geschiedenis en verval van het kasteel. En een aperitief aangeboden. Wie zin heeft kan rustig de tijd nemen om even rond te lopen in het park en omheen de ruines. Voorzichtig echter. De restanten en de overblijvende gebouwen zijn niet in goede staat. Een verhaal dat niet over rozen liep. Een geschiedenis met heel veel doornen.

   
het kasteel anno maart 1986

 Ook Louis Paul Boon had wel wat met Lede, met het kasteel van Mezen en met de kerk van Lede. 

Nadat we eerst voorbijreden aan het kantoor van advocaat Jef Vermassen (Ledenaar) en langs de tapijtenwinkel van de ouders van Herman Van Molle (Ledenaar) stoppen we op het dorpsplein waar we uitleg krijgen over de link Lede en L.P.Boon en tevens over de actie rond het oorlogsmonument.

Via de Rammelstraat (ouderlijke woning Filip) en de Openveldstraat (vroegere woning Fliip) en de Beekveldrede fietsen we langs en over De Molenbeek naar Wanzele (deelgemeente van Lede).

Wanzele is de locatie waar heel wat opnames van de film ' De Helaasheid der dingen ' werden opgenomen. Lees hier een krantenartikel daarover.

We worden (nadat we eerst aan een aantal opnamelocaties in Wanzele voorbijfietsten) ontvangen door de Verenigde Wanzeelse Kineasten. In feestzaal Den Spinsch tonen zij ons hun beelden van het verblijf van de opnameploeg Helaasheild der Dingen. 

In feestzaal de Spinsch lunchen we ook (eigen lunchpakket).Wie dat wenst kan op voorhand zich inschrijven voor de XXL bbq in Wanzele. Het is feest in Wanzele dat weekend. Inschrijven kan via deze link:
http://www.wanzelefeest.be/tickets

Daarna fietsen we verder langs de rozenvelden met een eventuele stop bij een rozenkwekerij. Wie eens wil 'greffen' of 'binden' kan dat uitproberen. Je moet er wel voor op de knieën in het rozenveld gaan zitten. Lees hier een krantenartikel over rozenarbeid in Lede.

We belanden aan in het domein De Blakken en nemen daarna een kijken aan het openluchtzwembad De Warande.

In Wetteren rijden we naar de Scheldebrug (we passeren langs het pleintje waar ooit het café stond afgebeeld op de LP hoes van Wim De Craene) en fietsen de Scheldedijk op. Die volgen we tot in Schoonaarde. Waarna we terug naar Aalst fietsen via de binnenbaantjes van Wichelen en Lede naar Aalst.Middagmaal: breng je eigen lunchpakket / boterhammen mee.

Kosten: weekendbiljet trein heen en terug:  (seniorenbiljet:  euro, standaardbiljet:  euro).
Bijkomend: eigen verbruik (drank)

Voorbereiding: Filip van vzw HoedGekruid - Edwig Bonnarens van de Wanzeelse cineasten

Inschrijven: VERPLICHT als je met je fiets op de aanhangwagen van Gaëtan wil - dus niet treuzelen en onmiddellijk inschrijven via email of telefoon!!! Ten laatste tegen
Inschrijven kan via e-mail bij Eddie Cautaers:
brusselaar@gmail.com
GSM bij Rohnny Buyens: 0476 545869

----------------------------------------------------------------------------------------------------
de Wilde Pedal [afdeling van het Masereelfonds] samen met Hoedgekruid vzw

p/a Rohnny Buyens

Heizelstraat 134 bus 0.1

1020 BRUSSEL [LAKEN]

tel 0476 54 58 69

FranÁais English Nederlands
HoedGekruid
< Naar Boven >