01 april: boekpresentatie " Duistere Wegen " - Pascal Verbeken

 (voor fotoverslag: zie foto's 2015 of klik hier)    

HoedGekruid vzw nodigt uit voor

boekvoorstelling ' Duistere wegen - Vincent van Gogh in de Borinage '
 
i.s.m. deBuren, Uitgeverij De Bezige Bij en Pascal Verbeken

Graag nodigen wij u uit op de boekvoorstelling van

" Duistere Wegen - Vincent van Gogh in de Borinage "  van Pascal Verbeken.

Op woensdag 01 april 2015 bij deBuren, Leopoldstraat 6 in 1000 Brussel.
(op 50 meter van het Muntplein en de Muntparking).

Koen Fillet (schilder en radioman - in die volgorde) stelt het boek voor.

Kunstenaar Koen Broucke heeft een prachtige linosnede gemaakt van de Marcasse-mijn waar Vincent van Gogh afdaalde. Speciaal voor deze avond zal de lino als stempel in de eerste honderd boeken geplaatst worden.


 
- graag reserveren via www.deburen.eu

Duistere wegen - reis naar Vincent van Gogh in de Borinage is het nieuwe boek van schrijver, journalist en documentairemaker Pascal Verbeken (Arm Wallonië, Grand Central Belge). Tijdens de presentatie bij deBuren wordt Verbeken geïnterviewd door Koen Fillet (VRT). Verbeken schreef het boek naar aanleiding van Vincent Van Goghs jaren in de Borinage, iets waarmee Mons Culturele Hoofdstad 2015 ook flink uitpakt.

In Brussel Deze Week loopt een mooie reeks over dit boek:

1. Van Gogh en Brussel: een droevig en melancholiek toneel

2. Van Gogh en Brussel: kamer met zicht op het Zuidstation

Over Duistere wegen

Vincent van Gogh verbleef van 1878 tot 1880 in de Borinage, de legendarische mijnstreek. Het was een cruciale periode in zijn leven. Als would-be-evangelist reisde hij naar Wallonië om het woord van God te verkondigen aan de mijnwerkers, maar hij mislukte en zonk weg in een diepe crisis. Het waren maanden van armoede, isolement, ontreddering en grote geestelijke nood. In diepten van ellende koos hij uiteindelijk voor de schilderkunst. Vincent van Gogh, de schilder van het licht, vond zijn ware roeping in het 'zwarte land'. In Duistere wegen volgt Pascal Verbeken het spoor van Van Gogh in de mijndorpen van de Borinage. Zich onder andere baserend op Van Goghs brieven aan zijn broer Theo, beschrijft hij de geschiedenis van dit oudste industriegebied van het Europese continent met o.a. de opkomst van het syndicalisme en de arbeidersbeweging en de komst van de eerste migranten. Maar Verbeken gaat na ook wat er na de mijnsluitingen vandaag van deze regio overblijft in het tijdperk van globalisering en wereldkapitalisme. In protestantse kerken, volkshuizen en mijncités luisterde Verbeken naar de laatste getuigen van een verzonken België en hij registreerde de grote en kleine tekenen des tijds.

Pascal Verbeken (1965) is journalist, schrijver en documentairemaker. Voor Arm Wallonië (2007) won hij de M.J. Brusse-prijs voor het Beste Journalistieke Boek van het Nederlands Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten en haalde hij de shortlist van de ABN AMRO Bank Prijs voor het Beste Non-Fictie Boek. Voor Grand Central Belge (2012) volgde hij een negentiende-eeuwse spoorlijn die Wallonië met Vlaanderen verbond, om het requiem van een verscheurd land te schrijven. Grand Central Belge was genomineerd voor de Bob den Uylprijs 2013. Samen met Herman Selleslags maakte hij Tranzyt Antwerpia (2013).

 
Français English Nederlands
HoedGekruid
< Naar Boven >