17 januari: Peter Holvoet-Hanssen en Noëlla Elpers


HoedGekruid vzw nodigt uit voor

boekvoorstelling ' Zoutkrabber expedities '
en
' De engelen van Venetië '
 
i.s.m. De Zondvloed en Peter Hovoet-Hanssen

Graag nodigen wij u uit op de boekvoorstelling van 'Zoutkrabber expedities' van Peter Holvoet-Hanssen en 'De engelen van Venetië' van Noëlla Elpers. Ook wordt er voorgelezen uit 'Miavoye', een liefdesverklaring aan dichter Paul Van Ostaijen waar Peter Holvoet-Hanssen samen met Koen Peeters, Pascal Verbeken en Koen Broucke auteur van is.

U bent welkom op 17 januari om 20u00

- graag aanwezigheid bevestigen: bestelling@dezondvloed.be

Boekhandel De Zondvloed, Onze-Lieve-Vrouwestraat 70, 2800 Mechelen
www.dezondvloed.be

Zoutkrabber expedities   bevat twee delen die als schelpenhelften met elkaar verbonden zijn. Het verhaal van Leen Pul voert de lezer mee naar de Tweede Wereldoorlog. De oorlogsherinneringen van de Nederlandse Leendert van den Berg werden bewerkt door Peter Holvoet-Hanssen, die met 'Leen Pul' optrok. De wervelende liefdesgeschiedenis Finbar en Louise verhaalt van de aantrekkingskracht tussen tegenpolen: de eenzaat Finbar, met zijn hart bij de zee en zijn hoofd in de wolken, en de rusteloze, maatschappelijk betrokken Louise. Het water is te diep voor de kluizenaar en de reizigster, maar de grootvader van Louise lijkt voor een kentering te zorgen. Zoutkrabber expedities verenigt een echte en een innerlijke reis, het is een roman die Noord en Zuid bij elkaar brengt. Peter Holvoet-Hanssen is een dichter-troubadour die o.a. de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap kreeg en stadsdichter van Antwerpen was.

 


     De Engelen van Venetië   wordt verteld door Piotto, de stiefbroer van Angelo. Piotto probeert Angelo te doorgronden. Het lot van Angelo wordt door zijn schoonheid bepaald, net zoals bij Violante. Als Angelo naar Venetië afreist, volgt Piotto hem – al is hij blind. Violante en Angelo zijn twee van de vele prachtige mensen die vereeuwigd worden door de beroemde Venetiaanse schilder Titiaan. Zij worden als het ware ongrijpbare 'engelen' die je aankijken vanaf een schilderij. Terwijl Piotto vertelt, ontdek je als lezer de ware aard van Angelo en wat de toekomst voor hen in petto heeft.

Miavoye: Vier mannen raken betoverd door de poëzie en het dramatische levensverhaal van Paul van Ostaijen. Als ze in een oud boek van dichter Richard Minne een opdracht vinden, vertrekken ze op een driedaagse bedevaart. Naar het Waalse dorp Miavoye, naar sanatorium Le Vallon, waar Paul van Ostaijen in 1928 stierf aan een wegzakkend hart en verdrinkende longen. Hun expeditie begint bij Van Ostaijens graf op het Antwerpse Schoonselhof. Na een laatste glas in zijn stamcafé Hulstkamp reizen ze met de trein naar Dinant. Daar gaat de tocht verder per bus naar Hastière, langs de verlaten grand hôtels van teloorgegane vakantiedorpen uit de belle époque aan de Maas. De bedevaarders verblijven twee dagen in Le Vallon. Ze liggen, ademen en wandelen. Ze horen er geschiedenissen waarvan ze huiveren. Ze bladeren in Van Ostaijens gedroomde dagboek.Miavoye is een liefdesverklaring aan Paul van Ostaijen, ons 'Zot Polleke . Deze nooit eerder uitgevoerde expeditie blaast de dode dichter nieuw leven in. En evenzeer is het een ontroerend reisverhaal van vier jongens die zich verwonderd in het midden van hun leven bevinden. Eindelijk is er dit troostrijke gebaar voor de poëzie, een melancholieke fuck you tegen de sterfelijkheid.

FranÁais English Nederlands
HoedGekruid
< Naar Boven >