02 februari: " de eeuw van Brussel "

 HoedGekruid vzw nodigt uit voor

 

 voorstelling van het boek

" de eeuw van Brussel - biografie van een wereldstad "

door Annemie Tweepenninckx en Marc Didden
 
Warm u bij een lekkere kom soep aan Brusselse verhalen. Journalist en columnist Marc Didden praat over De eeuw van Brussel van Eric Min. Warm u bij een lekkere kom soep aan Brusselse verhalen van vroeger en nu. Journalist, columnist en Brusselkenner Marc Didden las De eeuw van Brussel van Eric Min en deelt zijn bevindingen met gastvrouw Annemie Tweepenninckx. Eric Min signeert.

Na opgemerkte biografieën over James Ensor en Rik Wouters, schetst Min in De eeuw van Brussel (De Bezige Bij Antwerpen, 2013) de biografie van een stad. Hij tekent een wervelend en dynamisch portret van de Brusselse Gouden Eeuw (1850-1914). Tijdens deze burgerlijke en anarchistische periode beleefde de stad haar gloriedagen als trekpleister voor kunstenaars en intellectuelen uit binnen- en buitenland die er broedden op de wereldrevolutie. Een mensenleven lang, van halfweg de negentiende eeuw tot de Grote Oorlog, was Brussel een artistiek kruitvat en een laboratorium waar een nieuwe maatschappij vorm kreeg. In de hoofdstad van het jonge koninkrijk België - tevens de derde economische wereldmacht - werden oude vormen en gedachten vakkundig gefileerd en door iets nieuws vervangen: van symbolisme en art nouveau tot nieuwerwetse poëzie, van sociaal veldwerk tot anarchistisch oproer. In Brussel bleef niets ongedacht. Eric Min verbindt de levensverhalen van avonturiers en asielzoekers, denkers en doeners, vinders en uitvinders. Van Baudelaire, Marx, Freud, Ensor, Neel Doff , Teirlinck of Van de Woestijne: al die literaire en libertaire samenzweerders, vergeten kamergeleerden en duizendkunstenaars vestigden zich een vrijhaven waar geschiedenis werd geschreven.

Regisseur, auteur en allround cultuurgoeroe Marc Didden deelt Mins fascinatie voor onze hoofdstad. Met Een gehucht in een moeras schreef hij een subjectief boek over Brussel. Daarin neemt hij de lezer bij de hand en leidt hem doorheen de stad waar hij reeds meer dan zestig jaar woont: "Hoe meer mensen beweren dat mijn stad lelijk, onleefbaar en slordig is, hoe meer ik er de schoonheid van inzie, hoe liever ik er ga leven, hoe charmanter en schilderachtiger ik die inherente chaos vind."

Lees hier de bespreking van De eeuw van Brussel op cobra.be: http://www.cobra.be/cm/cobra/boek/boek-recensie/boek-non-fictie-recensie...


WaarMuntpunt, Munt 6, 1000 Brussel
Wanneer        do 06/02/14 van 12:30 tot 13:30

Eric Min (1959) studeerde letteren en wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit Brussel. Sinds 1989 werkt hij voor de cultuurredactie van de krant De Morgen: hij bericht over fotografie, literatuur en beeldende kunst. Hij schrijft ook voor rekto:verso en Staalkaart.

Marc Didden was in de jaren zeventig muziekjournalist voor Humo, daarna schreef en regisseerde hij films, en gaf hij jarenlang les aan de filmafdeling van de Brusselse hogeschool Sint-Lukas. De voorbije tien jaar heeft hij zich helemaal op het schrijven gestort: boeken, scenario's en columns. 
 
FranÁais English Nederlands
HoedGekruid
< Naar Boven >