15 november: kriekenboomsage in Etterbeek

HoedGekruid vzw adopteerde een vijfjarige kriekenboom uit Schaarbeek.

In 2015 kan elke Etterbekenaar vrij krieken plukken op de hoek van de Philippe Baucqstraat en de Victor Jacobslaan ter hoogte van café Le Viking.

In samenwerking met de Dienst Cultuur van Schaarbeek en de kriekenboomsage, en de buurtvrienden van Germoir plant vzw HoedGekruid deze kriekenboom op zaterdag 15 november 2014.

Een fotoverslag van de aanplanting van de kriekenboom vindt u in de rubriek foto's 2014, 15 november of klik hier.

Een verslag van TVBrussel over de kriekensage vindt u HIER

Info over de kriekenboomsage

 150 jaar geleden stond Schaarbeek bekend om zijn Krieken. Helaas is het een traditie die door de snelle verstedelijking verloren is gegaan. Hier en daar zijn brouwerijen opnieuw begonnen om met deze kriekenvariëteit het Kriekenbier te brouwen. Jammer genoeg komen deze Schaarbeekse Krieken niet meer uit Schaarbeek maar in het beste geval uit het Pajottenland of van ver over de landsgrenzen. Het idee om terug Schaarbeekse Krieken in Schaarbeek te oogsten bestond al jaren maar nu is de kogel door de kerk. Een groep enthousiastelingen geven het idee dagelijks meer vorm.

De kern van het plan bestaat erin dat de inwoners van Schaarbeek een kriekenboom adopteren en deze verzorgen. We organiseren jaarlijks 2 tot 3 ontmoetingsmomenten. Dit kan een feest zijn, workshops of doe-activiteiten maar hebben als gemeenschappelijk doel het netwerk binnen Schaarbeek te versterken d.m.v. van een eeuwenoude traditie. Deze activiteiten worden uitgewerkt door de Kriekenwacht.
 
1 maal per jaar worden de krieken geoogst en verdeeld tussen de deelnemende Kriekbierbrouwerijen.

Ook de gemeente zal op termijn op gepaste plaatsen de oude Schaarbeekse Kriekenboom terug kunnen planten indien vrijwilligers bereid zijn te helpen met onderhoud en de oogst.
 
FranÁais English Nederlands
HoedGekruid
< Naar Boven >