16 juni: passief wonen

Hoedgekruid vzw
in samenwerking met Het Masereelfonds en De Wilde Pedal

nodigt uit:

 

Fietstocht - 'passief wonen' , ook in Brussel - Stad

Zaterdag 16 juni 2012, van 9u30 tot 17u00

 
Beste vrienden,
   
Het Brussels Gewest wil koploper zijn in België van  het "passief wonen". Ook in de sociale woningbouw. Na Molenbeek en Jette is het deze maal de beurt aan Brussel Stad (Brussel, Laken, Neder-Over-Heembeek). , We fietsen voornamelijk naar projecten van  het OCMW van de Stad Brussel en van de Grondregie en Stadseigendommen van de Stad Brussel. Daar bezoeken we 'passiefwoningen' (maximaal 15 kWh/m² /jaar) maar ook woningen die gerenoveerd werden naar lage energie-woningen.
 
Nieuwsgierigheid en trapkracht , een mooie combinatie! Een organisatie van de Wilde Pedal ( Masereelfonds afdeling)  in samenwerking met De Louis Paul Boonkring en andere Curieus-afdelingen.
 
Programma:

Vanaf  9:30 uur: Onthaal en ontvangst "Zeepziederij Heymans" / "Savonnerie Heymans"  - Anderlechtstraat 131-147, 1000 Brussel
Dit is een project van duurzame renovatie van een historische site met als  doelstelling 'collectieve woningen met een zo laag mogelijk  energiegebruik"  te realiseren.

9:45:  Welkom door Thierry Timmermans, Directeur-generaal Dienst Eigendommen OCMW Brussel. Nadien een introductie over het waarom van de keuze voor lage energiewoningen  en passief woningen door het OCMW van Brussel-Stad.

10 - 10:45 uur:  Situering van het project van de "Zeepziederij"  in het kader van de wijkcontracten. Wijkcontracten en duurzame  ontwikkeling, nieuwe pistes met mogelijkheden voor passief woningbouw in de nieuwe regelgeving van de wijkcontracten. Wat is de meerkost van  lage energiewoningen en van passief woningen?
Sociale aspecten van dit soort van investeringen.

Meer informatie: http://www.duurzamestad.be/voorbeeldgebouwen/zeepziederij-heymans


10:45 - 11:00: Sociale acceptatie van lage energiewoningen met getuigenis van de  conciërge van het project "Zeepziederij" en de rol van een conciërgie  voor zulke projecten.

11:00 - 11:30: Bezoek van de site / project "Zeepziederij Heymans".

11:30 - 12:00: We fietsen van de Arteveldestraat naar het project van de  "Grondregie Stad Brussel"  in de Locquenghienstraat nrs; 26 tot 28 (12  woningen als Passief Huis). Toelichting door iemand van de Stad Brussel / Grondregie

12:00 tot maximaal 13:30: We eten onze boterhammen op in het Via Via Reiscafé  (Steenkoolkaai 9, 1000 Brussel)

Uiterlijk om 13:30 vertrekken we met de fiets naar Neder-Over-Heembeek.

Daar worden we tegen 14:30 uur verwacht door het OCMW en Thierry Timmermans  voor het project "BRUYN"  (Bruyn West en Bruyn Noord) - (in de nabijheid van het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek).

Rondleiding en bezoek aan zowel het deel met 'lage energie' als aan de 'passief woningen'.

14:30  tot 15:00: Toelichting bij het project

15:00 tot 16:00: Rondgang met bezoek en vragen

Rond 16:00 vertrekken we richting Laken.

In Laken passeren we nog het project van het OCMW en de Stad Brussel van  nieuwbouw van drie passiefwoningen in de Fineaustraat 34, 1020 Brussel. Dit project is momenteel in de opleveringsfase. Hierdoor kunnen we het  spijtig genoeg niet van binnen bezoeken, wel van buiten bekijken (passief huis standaard: 15 kWh/m³ per jaar).

Nadien fietsen we terug richting Brussel-Stad waar we eindigen op een terrasje (als het weer het toelataat).
 
Inschrijvingen: inschrijvingen niet verplicht, wel gewenst. Reserveren kan telefonisch bij Rohnny Buyens op 0476 54 58 69 of via e-mail bij Eddie Cautaers : brusselaar@gmail.com

-----------------------------------------------------------------------     
de Wilde Pedal [afdeling van het Masereelfonds ]
p/a   Rohnny Buyens
Heizelstraat 134 bus 0.1
1020   BRUSSEL [LAKEN]
tel / fax: 02-511.52.08


FranÁais English Nederlands
HoedGekruid
< Naar Boven >