26 januari: uitreiking HDC-prijs

 
HoedGekruid vzw nodigt uit in het kader van samenwerking met bevriende dichters:
 
Vijf dichters maken kans op de Herman de Coninckprijs 2012

Paul Demets, Peter Ghyssaert, Jan Lauwereyns, Sylvie Marie en Leonard Nolens, dat zijn de vijf genomineerden voor de Herman de Coninckprijs 2012 voor de beste dichtbundel. Op Gedichtendag, donderdag 26 januari 2012, wordt de prijs uitgereikt met de steun van de Provincie Antwerpen in de Antwerpse Arenbergschouwburg, gevolgd door een poëzieprogramma met Helmut Lotti.

De winnaar van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige dichtbundel ontvangt € 6.000. De auteur van het beste poëziedebuut ontvangt € 1.000. Het mooiste gedicht wordt na een intensieve publieke stemcampagne in januari als gratis poster bij de boekhandel uitgedeeld op Gedichtendag.

Vijf dichters genomineerd

In de vakjury van de Herman de Coninckprijs zetelen: Toon Horsten (directeur Strip Turnhout, voorzitter), Elke Brems (docent H.U.Brussel, Erik de Jong (a.k.a. singer-songwriter Spinvis), Roeland de Trazegnies (reporter/redacteur Peeters & Pichal, Radio 1), en Greet Op de Beeck (journalist VRT Nieuwsdienst).

Zij nomineerden de volgende vijf bundels voor de Herman de Coninckprijs voor de beste dichtbundel (alfabetisch op achternaam):

  • De bloedplek van Paul Demets (De Bezige Bij)
  • Ezelskaakbeen van Peter Ghyssaert (Atlas)
  • Hemelsblauw van Jan Lauwereyns (De Bezige Bij)
  • Toen je me ten huwelijk vroeg van Sylvie Marie (Uitgeverij Vrijdag)
  • Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen van Leonard Nolens (Querido)

 

 

Slotshow met uitreiking en poëzieprogramma Helmut Lotti

Van 13 tot 20 januari kunnen poëzieliefhebbers online meestemmen op de Publieksprijs voor het mooiste gedicht. (meer info hierover begin januari). De uitreiking van de Herman de Coninckprijzen vindt naar goede gewoonte plaats tijdens de slotshow van Gedichtendag op donderdag 26 januari in de Arenbergschouwburg in Antwerpen.

Na de uitreiking van de prijzen met een optreden van de vijf dichters en de winnaar van de beste debuutbundel brengt Helmut Lotti zijn poëzieprogramma De Bloemlezer. Dat Lotti kan zingen als geen ander, wist zo ongeveer iedereen. Dat zijn stem ook uitermate geschikt is om poëzie voor te dragen, was een redelijk goed bewaard geheim. Voor het Brusselse Passa Porta Festival verkende Lotti in de lente van 2011 de wereld van de poëzie. In De Bloemlezer brengt hij gevarieerde gedichten, van Lorca en Borges tot Seamus Heaney en Hugo Claus.

 

FranÁais English Nederlands
HoedGekruid
< Naar Boven >