19 september: 100 jaar Albanië

 

In naam van de ambassadeur van de republiek Albanië,
H.E. Mr and Mrs. Ilir Tepelena,
en in naam van het hoofd van de Albanese missie bij de Europese gemeenschap. H.E. Mrs. en Mr. Mimoza Halimi,

heeft HoedGekruid vzw de eer u uit te nodigen voor

de viering van het 100-jarig bestaan van Albanië
" Albanië viert de honderdste verjaardag van zijn onafhankelijkheid. Overal hangen vlaggen uit. De officiële viering begint in de zuidelijke stad Vlore. Daar riepen de Albanese notabelen 100 jaar geleden de onafhankelijkheid uit, ze scheurden zich zo af van het Ottomaanse rijk.

Albanië grenst aan Montenegro, Kosovo, Macedonië en Griekenland. Ook in de buurlanden wonen veel etnische Albanezen. In Macedonië, waar een vierde van de bevolking uit etnische Albanezen bestaat, is de onafhankelijkheid van Albanië al uitbundig gevierd. Dat valt niet in goede aarde bij de rest van de Macedonische bevolking.

Albanië was eeuwenlang een uithoek van het Ottomaanse Rijk. In 1912 werd het land onafhankelijk. Na de Tweede Wereldoorlog werd Albanië een satellietstaat van de Sovjet-Unie en kreeg het met Enver Hoxha een strikt communistisch regime, waardoor het land geïsoleerd raakte.

Sinds de val van het communistische regime in 1991 is Albanië een parlementaire democratie. Het land is ook lid van de Verenigde Naties en de NAVO. In 2009 heeft Albanië een aanvraag ingediend voor het lidmaatschap van de Europese Unie. "

 
FranÁais English Nederlands
HoedGekruid
< Naar Boven >